Olíva olaj
Sok helyen ma is gyógyszer
Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj.
Legértékesebb fajtája az extra szűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg
préseléséből származik. Felhasználása
igen széleskörű: salátákhoz, tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló,
fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni. Előnyösen hat az érrendszeri
megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, megóvja az
érrendszert a meszesedéstől, meggátolja a zsírok lerakódását az erekben. Az
olívaolaj melegít és gyógyít, a reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajos
masszázs.
Tökmagolaj
Intimbajok ellen.
A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A
népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A
férfiak, ha szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már harmincéves
korban is elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a
húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve a felfázást. Aromája miatt főleg salátákhoz
illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen
emészthető, védi a prosztatát.
Feketekömény-olaj
A fáraók kedvence
Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete is ismerte. Manapság vízhajtóként és puffadásgátlóként alkalmazzák.
Ligetszépeolaj
Erősíti az immunrendszert
Különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az
anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában hatékony. De jó
eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint
csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási
tüneteknél, valamint hiperaktív gyermekeknél. Önmagában nem fogyaszt, de
hozzásegít az optimális testsúly eléréséhez.
Búzacsíraolaj
A legértékesebb
Aranybarna színű, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj.
Különösen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Száz gramm búzacsíraolaj
mintegy százötven milligramm E-vitamint tartalmaz, amely javítja a véráramlást,
a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és
vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta
károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat
is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, sima és rugalmas
lesz tőle a bőr, valamint serkenti a sejtek megújulását.
Napraforgóolaj
Sütésre kiváló
A jellegzetes ízű, hidegen sajtolt napraforgóolaj hatásos a
daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Gazdag A-, D- és
E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen
értékessé. Alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.
Lenmagolaj
Csak salátához
Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető
olaj. Hő hatására alkotórészeire bomlik, tehát csak salátákhoz szabad
felhasználni. Mivel ehhez a lenmagot nemcsak sajtolják, hanem darálják is, a
héjban lévő ásványi anyagok és ballasztanyagok is benne vannak, így kedvezően
hat a bélműködésre. Alkalmas a rák, a szívbetegségek, gyulladásos
megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a
koleszterinszintet. A lenmagolaj könnyen megromlik! A hűtőszekrény ajtajában
tartsuk!
Szezámolaj
Segíti a gondolkoldást
Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt,
finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. A mangán, nikkel és vas
mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért
különösen sokáig eltartható. Normalizálja a bélbaktériumok működését.
Kukoricacsíra-olaj
Könnyen emészthető
Édeskés ízű, aranysárga olaj, amely gazdag A-, D- és
E-vitaminokban. Jellegzetes, pikáns pattogatott kukorica-íze ideális
salátaöntetek készítéséhez.
Szójaolaj
Harcol a rák ellen
Semleges ízű, magas fehérje-, lecitin-és linolsavtartalmú
olaj. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi ösztrogént, ami fontos szerepet
játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Tartalmaz még karotint és E-vitamint is. Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a
benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe és íze
megváltozhat.
Mogyoróolaj
Igazi fehérjebomba
Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes
értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely
számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. Nagyon magas az
E-vitamin-tartalma is.
Dióolaj
Az agyműködésre
Világosbarna, intenzív aromájú olaj, amely a benne lévő
B-vitamin, jódós lecitin miatt az agy és az idegrendszer alapvető tápláléka.
Rendszeres fogyasztása segít az összpontosításban. Sütésre nem alkalmas, mert
hamar megég, de különösen a dióval gazdagított salátákhoz és édességekhez
nagyon jól illik az íze. Gyorsan megavasodik, ezért felbontás után öt-hat héten
belül el kell fogyasztani!
Szőlőmagolaj
Jót tesz a szívnek
Magjait kipréselve kellemes, lágy csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető ki. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag linolsavban, mely karbantartja szívünket, keringési rendszerünket és flavonoidokban, amely segít a rák megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek megelőzésében. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a legízletesebb.
Mandulaolaj
Édes és illatos
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásos
a légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás és székrekedés ellen. Igen kiváló
hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos
alkotóeleme.
Kenderolaj
Hatásos ekcéma ellen
A kenderolajat krónikus bőrbetegségek kezelésére használják.
A dióra emlékeztető ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése,
valamint az érintett bőrfelület bekenése gyerekek egész soránál eltüntette vagy
csökkentette a viszkető foltokat.
Kókuszzsír
Gyenge gyomorra
A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Fehér vagy sárgás színű, mandulaillatú. Nagy előnye, hogy feldolgozásához nem kell emésztőenzim, ezért károsodott felszívófelület mellett is képes hasznosulni, így többek között hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek esetén is felhasználható.
(Hagyományos Vénusz étolaj is alkalmas.) Reggel, ébredés
után egy jó kanál étolajat a szánkba veszünk, s 'zubogtatjuk' azt legalább 5
percig (aki tudja 10 percig). Közben öltözhetünk is akár... Miután befejeztük,
az olajat ki kell köpni pl. papírzsebkendőbe és a szemétbe tenni.
Logikája: az éjszaka folyamán a szájban sok méreganyag
'csapódik ki', ezt az olaj leoldja. Méregtelenítő kúrák részeként ismertem meg.
Próbáljátok ki, szerintem jó. Ezután én citromfű teát vagy mentateát szoktam
inni, csak ezután mosok fogat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése