2012. április 22., vasárnap


Joga ászanák



A 12 alap asana



Sirsászana (Fejenállás)



Jótékony hatásai:


Fizikai szinten


·         A fejenállás az egyenes és fordított testhelyzetnél fogva nagymértékben pihenteti a szívet és a keringési rendszert. A szívnek csak annyi energiára van szüksége, hogy a vért a lábakba pumpálja. A gravitáció segíti a vénás vért visszajuttatni a szívhez.

·         Az agy, a gerincvelő és a szimpatikus idegrendszer tápanyagokban gazdag, megnövelt vérellátásban részesül.

·         Az agy gazdag tápanyag ellátásának következtében a test valamennyi funkciója erősödik, fokozódik. Az idegek, szemek, fülek, az orr és a torok állapota javul.

·         Akik visszértágulásban szenvednek, megkönnyebbülnek, mivel a pangó vér kiürül a végtagjaikból.

·         A fejenállás kiváló gyógyszere a vesegörcsnek és a makacs székrekedésnek.

·         Az ágyéki, valamint keresztcsonttájéki területek felszabadulnak szokásos terhük alól.

·         A fejenállás leküzdi a gyomorsüllyedést, serkenti az emésztést.

·         A végtagok bemelegednek.




Mentális szinten


·         Az elme nyugodttá válik, megerősödik a lélek és az érzelmek felett gyakorolt kontroll.

·         Az emlékező és az értelmi/intellektuális befogadóképesség erősödik.

·         Erősödik a koncentráló képesség. A fejenállás különösen hasznos azoknak az embereknek, akiknek nagy szükségük van munkájuk során az erős koncentrációra.

·         Az önbizalom és az empátia képessége erősödik.

Energetikai (pránikus) szinten


·         A megalapozottság, megállapodottság egy magasabb szintje fog megnyilvánulni.

·         A fejenállás hozzásegít ahhoz, hogy a megtermékenyítés energiája átalakuljon spirituális energiává, amely az agyban raktározódik.

ELLENJAVALLAT:


·         Magas vérnyomás

·         Zöldhályog vagy levált retina, vagy a közelmúltban lezajlott szemműtét.

·         Több mint 4 hónapos terhesség.

·         A közelmúltban nyaksérülés.

·         Nyaki csigolya elcsúszás, nyaki porckorongsérv

·         Komoly orrjárati elzáródás, gyulladás, fejfájás vagy asztmás roham.

·         Olyan agyi érelváltozások, melyek vérzésveszéllyel vagy érelzáródással járhatnak





Szárvangászana (Gyertyaállás)


A szárvangászanáról azt tartják, hogy a test valamennyi részére jótékony hatást fejt ki. Ez következik szanszkrit nevéből is: a "sarvanga" szó jelentése: valamennyi rész.

Jótékony hatásai:


Fizikai szinten


·         Serkenti és harmonizálja a pajzsmirigy működését. Szabályozza a szervezet anyagcsere- és hő háztartását, segíti a test növekedését és fejlődését, továbbá kontrollálja a szívverést. Sok esetben a testsúlyproblémák (akár túlsúly vagy éppen kóros soványság) oka a pajzsmirigy működésének zavara. A gyertyaállás rendszeres gyakorlásával legyőzhetjük ezeket a problémákat. A pajzsmirigy elősegíti a fehérje beépülést, valamint az izmok és csontszövetek megfelelő fejlődését. Ellenőrzi a szívverést, a szívösszehúzódást és a vérnyomást. Pajzsmirigy alulműködésnél kifejezetten jó, túlműködésben csak rövid ideig ajánlatos az ászana kitartása.

·         A gége és a garat megnövekedett vérellátását biztosítja, s így maximális tápanyagellátásról gondoskodik. Ez segít megerősíteni az ellenállóképességet a különböző légzőszervi és torok megbetegedésekkel szemben.

·         Mivel a vér áramlása korlátozott a fej irányába az állzár miatt, ezért a fejfájás és sokféle krónikus gyulladásos megbetegedés csökkenthető.

·         A gyertyaállás a vérellátást a gerinccsatornába fókuszálja, ugyanakkor nyújtja is azt. Ez segíti a gerincet egyenesen és rugalmasan tartani.

·         Mivel a test legnagyobb része fordított helyzetben van, a vér nem tud stagnálni az alsó végtagokban, segít a visszerek kiürülésében.

·         A gyertyaállás serkenti a mély hasi légzést, mivel korlátozza a tüdő felső szakaszának használatát. Ugyanakkor finom masszázsban részesíti a szív és a tüdő tájékát is.

·         Kiváló hatással van az emésztési rendellenességek, a székrekedés és a gyomorbántalmak leküzdésében. Serkenti a mérgek eltávozását a szervezetből.

·         Azáltal, hogy az áll nyomást gyakorol a torok alsó szakaszára, serkenti és szabályozza a mellékpajzsmirigy működését is. Ez a mirigy tartja fenn a vér és a szövetek megfelelő kalcium szintjét. A normális váz- és szívizom működés, valamint a vér alvadási szintje, a csontok anyagcseréje mind a megfelelő kalcium szint függvénye.

·         A torok és a mellkasi területek erősödnek.

·         A nyaki terület és a váll izomzata nyúlik.

·         A gyertyaállás segít megőrizni a fiatalos alakot és a sima bőrt.

Mentális szinten


·         A gyertyaállás segít a lustaság és letargia leküzdésében

·         Hozzásegít az önállósághoz és önkontrollhoz

·         Segít kigyógyulni az álmatlanságból és depresszióból

·         Nagyobb tudatossággal és készséggel veszünk részt környezetünk életében és embertársainkkal fenntartott kapcsolatainkban, ugyanakkor kifejlődik bennünk annak a képessége, hogy elfogulatlanok tudjunk maradni.

Energetikai (pránikus) szinten


·         Mialatt tartjuk a gyertyaállást, a torokcsakrára fókuszálunk, a pszichikai energia központ a torok tájékra összpontosul

·         Az energia áramlás fokozódik a gyomorban, a vékonybélben, a húgyhólyagban, az epehólyagban, a szívben és a vesevezetékekben.

Rendszeres gyakorlóknál kifejlődik a nagyobb ellenállás képessége az időjárási szélsőségekkel szemben



Halászana (Ekeállás)


Jótékony hatásai:


Fizikai szinten:


·         Megnyújtja a gerinc ágyéki és nyaki területeit, egészségesebbé és rugalmasabbá formálja ezt a részt. Nyújtó hatással van a láb izmaira is.

·         Lassítja az öregedés jeleinek megjelenését.

·         A feszültségek eltávoznak a nyaki területről.

·         A hát, a váll és a karok izmai erősödnek.

·         A belső szervek masszázsban részesülnek. Az emésztési rendellenességek, székrekedés megszűnnek. A vese és a húgyhólyag erősödik.

·         Az álmatlanság megszűnik.

Mentális/Energetikai szinten:


·         Az energia a nyaki területre koncentrálódik.

·         Elűzi a lustaságot.

·         Az elme kitisztul és megnyugszik.

·         Az idegi kimertültség gyorsan elmúlik.

·         Megnövekedett lendülettel és akarattal lát neki az ember vagy folytatja addigi tevékenységét.

·         Néhány negatív érzelem, mint pl a féltékenység és gyanakvás, enyhülnek. A nyugodtság és a koncentráló képesség megnövekszik.
 

Matszjászana (Halállás)


A gyertyaállás ellenpóza, amely eltávolítja a hát izmaiban felhalmozódott feszültségeket, egyben erősíti is őket, és megnöveli a tüdők kapacitását. Mindig legalább fele annyi ideig kell megtartani, mint a gyertyaállást . Kiváló módja a rossz testtartás korrigálásának.
Jótékony hatásai
Fizikai szinten

·         A halállás megszünteti a merevséget a nyaki, a mellkasi és az ágyéki területen azáltal, hogy megnöveli a vérellátást ezeken a területeken.

·         Természetes masszázst ad a vállaknak és a nyaknak.

·         Korrigálja a görbe hátat.

·         Halállásnál a mellkas kitágul, s így a mély légzés könnyen gyakorolható. Ez megnöveli a tüdő kapacitását, feloldja a hörgőkben lévő görcsöt, enyhíti az asztmát a rendszeres gyakorlás (természetesen rohamban nem végezhető!).

·         A nyaki és a felső háti idegeket táplálja és frissíti a megnövelt vérellátás.

·         A halállás az energiát a mellékpajzsmirigyre koncentrálja. A mellékpajzsmirigy szabályozza a vér kálciumszintjét és felszívódását a szervezetbe. A megfelelő kálciumszint kulcsfontosságú az izmok és a szívizom összehúzódása során, a megfelelő véralvadás fenntartásában, a csontok megfelelő állapotának biztosításában, valamint a fogbetegségek megelőzésében.

  • A halállás az agyban elhelyezkedő agyalapi mirigy és tobozmirigy működésére serkentőleg és frissítően hat. Az agyalapi mirigy, a "mester mirigy", mivel ez a mirigy szabályozza az összes belső elválasztású mirigy kiválasztását. Ennek a mirigynek a működését is az agy vezérli és kapcsolja össze a testben a központi idegrendszer működését a hormonális tevékenységgel.

Mentális/Pszichikai szinten


·         Hangulatunk, érzelmeink és stresszeink kezelése javul

·         Megnövelt energiát viszünk a nyak és váll körüli területre

  • A halállás lótuszban történő gyakorlása megakadályozza az energia eltávozását az alsó végtagokon át.
 

Paszcsimottanászana (Előrehajlás ülésből)


Paszcsimottanászanában a test szinte tökéletesen félbehajlik, átfogó nyújtásban részesítve a test egész hátsó oldalát teljes hosszában, a tarkótól a sarokig. Az ászana neve a szanszkrit "paschi" (jelentése: nyugat) szóból ered, mivel a test hátulsó felét nyugati oldalnak, első felét keleti oldalnak is szokták nevezni.

Jótékony hatásai


·         A Paszcsimottanászana erőteljes masszázst ad és élénkíti a hasi zsigereket, különösen a májat és a lépet. Frissítőleg hat valamennyi emésztőszervre és javítja az emésztést. A bélműködést szabályozza, a perisztaltikát növeli, és leküzdi a székrekedést.

·         Szabályozza a hasnyálmirigy működését, a szénhidrát anyagcserét és a vércukor szintet. Felbecsülhetetlen értékű ászana a cukorbetegeknek.

·         A teljes idegrendszert erősíti. Megmozgatja az izületeket, a gerinc rugalmassá válik, a test megőrzi fiatalosságát.

·         Rendszeres gyakorlásával enyhíti a gerinc összenyomodását és az ülőidegzsábát.

·         Erősíti és nyújtja a térdinakat, az ágyéki és keresztcsonttáji területeket, csökkenti a krónikus derékfájást.

·         Nyugtatja az elmét.



Budzsangászana (Kobraállás)


"Mindig megnöveli a test hőmérsékletét, elpusztítja a betegségeket, és rendszeres gyakorlása felébreszti a Kígyó-Istennőt (Kundalini-t)." - Gheranda Samhita II/42-43

Jótékony hatásai

·         A gerinc hajlítása növeli a rugalmasságot, fiatalítja a gerinc idegeket és gazdag vérellátásban részesíti. Hátrafelé hajlításban részesíti a gerincet.

·         A kobraállás javítja a görbe hátat, a hátfájdalmat, az izomfájdalmat.

·         Az ászana megdolgozza, masszírozza és frissíti a hátizmokat, különösen az ágyéki szakaszon.

·         Szintén megnyújtja a gerincet a mellkasi területen, kitágítja a rekeszizmokat és növeli a tüdő kapacitását. Sok embernél sikeresen enyhíti az asztmatikus problémákat.

·         Az ászana különösen hasznos a nők számára. A méh és a petefészek rendellenességekre, menstruációs problémákra, valamint egyéb nőgyógyászati panaszokra is jó hatással van.

·         Masszírozza, frissíti és erősíti mind a mély, mind pedig a felületi izmokat. A hasi nyomás leküzdi a székrekedést.

·         A has mindvégig a talajon marad. Így megnő a belső hasi nyomás, amely frissíti a hasi zsigereket.

·         Megnöveli a test hőmérsékletét, és ezáltal rengeteg kórokozót elpusztít.

·         Segíti az energia egyenletesebb áramlását a testben.

Ellenjavallat:

·         Állapotos kismamák nem végezhetik a fokozott hasi nyomás miatt!

 Salabhászana - Sáskaállás
"Az igazán rugalmas gerinc a hosszú élet titka" - Kínai közmondás

A sáskaállás kiegészíti és erősíti a kobraállás hatásait. Amikor helyesen végezzük a sáskaállást, az pontosan úgy néz ki, mint a gyertyaállás ellenkező oldalról.

Jótékony hatásai:


·         A megnövekedett hasi nyomás szabályozza a bélfunkciót, erősíti a hasfalat.

·         A renyhe emésztés, székrekedés elmúlik.

·         Valamennyi belső szerv masszázsban részesül, különösen a hasnyálmirigy, a máj és a vese.

·         Hátrafelé hajlítja a gerincet és tágítja a mellkast.

·         Megnöveli a vérellátást a nyak és torok tájékán.

·         Elősegíti a nyaki terület rugalmasságát.

·         A felső kar bicepsz és deltoid izmai megerősödnek, vérellátásuk megnövekszik.

·         A hasi és ágyéki izmok erősödnek.

·         Az alsó háti fájdalmak és lumbágó elmúlik.

·         A hát és vállizmok megerősödnek

·         A testben "belső tűz" termelődik.

·         Az emésztő tűz megnövekszik.

Megjegyzés: Terhes nők NEM végezhetik ezt az ÁSZANÁT!

 

Dhanurászana - Íjállás


Jótékony hatásai:

  • Az íjállás a teljes gerincet hátrafelé hajlítja, amelynek kedvező hatását élvezi a nyaki, mellkasi, ágyéki és keresztcsonttájéki szakasz. Összekapcsolja a kobra- és sáskaállás kedvező hatásait. A hátizmokat masszírozza, a reumatikus fájdalmat csillapítja. Segít a gerincet rugalmasan tartani.

·         Mivel a belső szervek, különösképpen az emésztőszervek hatékony masszázsban részesülnek az ászana alatt, az íjállás rendszeres gyakorlása megszünteti a székrekedést, javítja az emésztési rendellenességeket, valamint a bélrendszeri panaszokat.

·         Az ászana rendszeres gyakorlása eltávolítja a zsírlerakódásokat, erősíti az emésztő tüzet, valamint megszünteti a pangást a hasi zsigerekben.

·         Az íjállás különösen javasolt cukorbetegek számára, mivel szabályozza a hasnyálmirigy működését.

·         Nőknek különösen javallott az íjállás jótékony kismedencei hatása miatt.

·         A mellkasi terület kitágul, nagy adomány a légzőszervi problémákkal küzdőknek, mint pl. az asztmásoknak. (asztmás roham alatt nem végezhető!)

·         Segít a láb, a térdizületek és kéz reumatikus problémáin, korrigálja a görbe testtartást.

Megjegyzés: Terhes nők NEM végezhetik ezt az ÁSZANÁT!




Ardha Matszjendrászana - Fél-gerinccsavaró gyakorlat


Jótékony hatásai:

·         A test függőleges tengelye menti csavarás hatására a gerinc hajlékonyabbá válik.

·         Javítja a csigolyák közti porckorongok anyagcseréjét, ezzel segíti megőrizni azok rugalmasságát.

·         Masszázsban részesíti a gerincoszlop melletti fő szimpatikus idegek traktusát , általában enyhíti a vegetatív idegrendszeri problémákat.

·         Masszírozza a hát mélyen fekvő izmait.

·         A hasi szervek és a vastagbelek masszázsával segíti a salaktalanítást.

  



Kakászana - Varjúállás


Jótékony hatásai:

·         A varjúállás erősíti a kart, a csuklókat és a vállakat.

·         Növeli a légzés kapacitását a mellkas tágítása által.

·         Az ujjak, a csuklók és az alkarok izmai nyúlnak.

·         Kiváló gyakorlat azok számára, akik fokozott és visszatérő feszültségnek, megerőltetésnek vannak kitéve munkájuk során. Az ászana fejleszti a koncentrációs képességet, és elűzi a letargiát. Elősegíti a pszichikai és mentális kiegyensúlyozottságot.

Nem erőből kell a gyakorlatot kivitelezni, hanem az egyensúlyt kell megtalálni, és az elmét kell megpróbálni fókuszálni egy külső pontra a szem előtt a talajon.


Pada Haszthászana - Előrehajlás álló helyzetből


Jótékony hatásai:

Fizikai szinten


·         A gerinc hajlékonnyá válik és megnyúlik.

·         Az idegrendszert regenerálja, új erőt ad.

·         Az ászana egyesíti az ülésből előrehajlás, valamint a fordított testhelyzeteknek a törzs felső részére gyakorolt jó hatásait. Ezért erős fiatalító és energizáló hatása van.

·         A megrövidülésre hajlamos térdinak a láb hátsó szakaszán megnyúlnak.

·         A test hátulsó fele teljes nyújtásban részesül.

·         Megnövekszik az agy vérellátása.

·         A has hájrétege eltűnik rendszeres gyakorlással. Az ászana különösen való azoknak az embereknek, akik csökkenteni szeretnék a zsírlerakódást és szép testtartásra vágynak.

·         Segíti kiegyenlíteni a két láb hosszában megtalálható egyenlőtlenséget.

Mentális és pszichikai szinten


·         A test könnyűvé válik, mivel a tamaszt (tehetetlenséget, tunyaságot) eloszlatja.

·         Az ászana elősegíti az energia megfelelő áramlását.

·         A fő energiacsatornát (sushumna nadi) segít megtisztítani.


Trikónászana - Háromszögállás


A háromszögállás a gerincet egy újabb irányba, oldalra hajlítja meg.

Jótékony hatásai:


Fizikai szinten


·         Felfrissíti a gerinc idegeket és a hasi szerveket.

·         Serkenti a vastagbél működését, étvágygerjesztő, valamint segíti az emésztést.

·         Segít leküzdeni a makacs székrekedést.

·         A májat és a lépet stimulálja, serkenti a kiválasztást, méregtelenítést.

·         A gerinc kétoldali nyújtásban részesül, az izmok nyúlnak. Ez rugalmasan tartja a gerincet.

·         A háromszögállás javítja a csípő és láb rugalmasságát.

·         Azoknál az embereknél, akiknek csípőcsont, vagy lábtörés következtében megrövidült az egyik lábuk, gyakran tapasztalható lényeges javulás.

·         Az alsó végtagok bemelegednek.

·         Ez az Ardha Matsyendrasana (fél gerinccsavaró) kiegészítő ászanája, mely erősíti és kiegészíti azt.

·         A keringési rendszert erősíti.

·         A mellkas pihen és kitágul

·         A test könnyűvé válik, valamint az egyéb ászanák területén is fejlődés tapasztalható.

Mentális és pszichikai szinten


·         Az elme lenyugszik, az érzelmek feletti kontroll megerősödik.

·         A beszéd kitisztul.

·         Az öntudatosság és az empátia képessége erősödik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése